У Коломиї створили нову 10 гірсько-штурмову бригаду

У Коломиї створили нову 10 гірсько-штурмову бригаду

21 вересня в Івано-Франківську відбулася прес-конференція, на якій військові анонсували створення нової бойової одиниці - 10 гірської штурмової бригади.
Про причини її створення розповіли начальник організаційно-мобілізаційного управління оперативного командування "Захід" полковник Віктор Кевлюк, а також підполковник Василь Зубанич, герой України, який вже командував 15-м батальйоном 128-ї гірсько-піхотної бригади. Саме він стане командиром 10 ГШБ.
"Міністром оборони України прийнято рішення: сформувати нову гірську штурмову бригаду під номером 10. Місцем її дислокації стане Коломия. Ми маємо завдання подивитися, що там залишилося з військових об'єктів, провести реконструкцію та переобладнання казарм. Після цього будемо готові прийняти на контрактну службу близько тисячі добровольців. Крім бойових спеціальностей, потрібні люди з навичками водіїв, механіків, медиків і навіть фінансистів. Ми пропонуємо достойну заробітну платню, повний соцпакет, можливість отримати освіту та відповідне підвищення у званні за бюджетні кошти", - розповів журналістам полковник Віктор Кевлюк.
За словами Василя Зубанича, в умовах війни з Росією при потребі бійці майбутньої 10 ГШБ відправляться в зону АТО. Підполковник також натякнув, що є одна територія, де можуть знадобитися бійці, які вміють добре воювати в горах - Крим.
"Я служив з багатьма вихідцями з Прикарпаття і можу сказати, що це надійні бійці. Дуже сподіваюся на патріотизм хлопців з Івано-Франківщини, який я вже бачив в ділі. Ми пропонуємо багато можливостей - наприклад, сержанти зможуть отримати звання молодшого лейтенанта, пройшовши короткі курси. Мінімальна заробітна платня становитиме 4800 гривень, а ще бійці отримуватимуть 25% надбавки - так звані "гірські". Нам потрібно захищати Україну! Ми будемо раді бачити в наших рядах спортсменів, досвідчених туристів, скелелазів та інших людей, що мають навички ведення дій в горах. Наша бригада стане елітою з еліт, її створення повинно бути завершено до 30 жовтня", - зазначив Василь Зубанич, який керуватиме новоствореною бригадою.